Kaas... onze passie!

250 soorten Hollandse en buitenlandse kazen...

Home

Natuurdesembrood

images

Sinds enkele maanden hebben wij een mooi assortiment ambachtelijke desembroden in ons assortiment van het Vlaamsch broodhuys. De zuurdesem (zuurdeeg) wordt gemaakt van bloem en water. Door deze twee producten samen te voegen nestelt de in de lucht aanwezige lactobacterie zich in dit mengsel, dat spontaan begint te fermenteren ofwel vergisten. Dit zogenaamde melkzuurbacterie brengt een proces op gang, waarbij diverse zuren zorgen voor de uiteindelijke samenstelling en smaak van het brood. Het koolzuur vergast en zorgt voor de lucht in het brood en het rijzen van het deeg. Het aanwezige melkzuur zorgt voor de overheerlijke smaak en geur. Tijdens het proces komt er ook azijnzuur vrij, dat voor een te zure smaak kan zorgen. Het Vlaamsch Broodhuys zorgt ervoor, door de lange rijs- en bereidingsduur (soms oplopend tot 24 uur), dat dit nog maar minimaal aanwezig is in het brood. Daardoor ontstaat het lekkerste zuurdesembrood van Nederland, met een stevige structuur en mooi opengebarsten korst.

De graskaas is er weer

graskaas

De koeien dartelen nu al weer een aantal weken in de wei, en genieten van het voorjaar en het volle malse gras. Van de melk die daaruit voortkomt, ook wel weidemelk genoemd, wordt de eerste jonge kaas van het jaar gemaakt. Dit noemt men graskaas. Graskaas is niet alleen lekker vol en romig maar is ook gezonder vanwege het feit dat het extra bètacaroteen bevat, dat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A en het bevat meer onverzadigde vetzuren. Ook de hoeveelheid geconjugeerde linolzuur (CLA) is hoger in weidemelk. CLA werkt cholesterolverlagend, remt de groei van vetcellen en bevordert de vorming van spiercellen.

De graskaas is vanaf heden te verkrijgen in de winkel.

Boerenkaas cum laude

De Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de boerderijzuivelbranche. Boerderijzuivel – inclusief kaas – is de passie van elke zelfkazende / zelfzuivelende boer(-in). Tijdens de bekendmaking van de winnaars is de spanning onder de aanwezige boeren te snijden; voor hen voelt winnen als het behalen van olympisch goud.

De verkiezing begint op 31 maart met een technische keuring van alle deelnemende kaas door professionele kaaskeurmeesters. Alleen de kazen die de technische keuring glansrijk doorstaan gaan door naar de volgende juryronde: de proeverij. Een team van professionele smaakdeskundigen beoordeelt op 1 april in een proeverij de kazen op geur en smaak. Ook alle inzendingen in de diverse categorieën voor Echte Boerderijzuivel en voor ‘Kazen met een verhaal’ doen mee in de proeverij. Bij de ‘Kazen met een verhaal’ gaat het niet alleen om de smaak, maar weegt ook het persoonlijke verhaal van de boerderij mee in het eindoordeel. Dat kan variëren van een goed onderbouwd betoog over de duurzame productiewijze op de boerderij tot en met een volledig uitgewerkt marketingconcept, inclusief etiket of verpakking. Na deze proeverij staat vast wie de winnaars zijn, maar dit wordt strikt geheim gehouden tot het moment waarop de prijzen aan de winnaars worden uitgereikt op 3 april. 

Beste kaasspecialist van het zuiden

20140325 224712 resized

Super trots zijn wij met de behaalde gedeelde 2e plaats in de competitie Beste Boerenkaas en Buitenlandse kaasspecialist van Nederland. Het was een spannende aangelegenheid tijdens de prijsuitreiking in de Burgers Zoo te Arnhem. Chefkok Alain Caron bekend van MasterChef presenteerde de avond en overhandigde de prijzen aan de winnaars. Het behalen van de laaste 5 was voor ons al een eer en een bevestiging dat we op de goede weg zijn naar de top. De komende tijd gaan we onze winkel nog extra onder de loep nemen en proberen over twee jaar een gooi te doen naar de 1e plaats. Aangezien alle mede finalisten van boven de rivieren komen, mogen we ons de komende twee jaar wel de Beste  Boerenkaas en Buitenlandse kaasspecialist van het zuiden noemen, dat dan weer wel.

 

Groet,

Fred in 't Ven

 

 

Lokatie

  • Goirle, NB
    Kalverstraat 21a

Openingstijden

Maandag 11:00 - 18:00
Di Wo do 09:00 - 18:00
Vrijdag 09:00 - 20:00
Zaterdag 08:30 - 17:00

Gesloten op zon-, en feestdagen m.u.v evenementen

Volg ons