Kaas... onze passie!

250 soorten Hollandse en buitenlandse kazen...

Home

Vacherin mont d ór

index

Vacherin Mont d'Or is genoemd naar een berg in de Jura die op de Zwitsers-Franse grens ligt. In 1973 eisten de Zwitsers de naam echter op voor hun versie van de kaas en dus wordt de Franse PDO-kaas nu verkocht als Vacherin du Haut Doubs en andere versies als Le Mont d'Or.
Het bijzondere van deze zachte, heerlijk kruidige, fluweelachtige kaas is dat hij van rauwe wintermelk wordt gemaakt. De meeste kazen krijgen alleen van geurige zomermelk zoveel smaak. Vacherin Mont d'Or heeft de vorm van een platte cilinder van 13 tot 30 cm doorsnee. Om elke kaas zit een reep dennen- of sparrenschors en ze worden verkocht in doosjes van dun vurenhout. Zo behoudt de kaas niet alleen zijn vorm (hij begint vaak uit te lopen als hij rijp is), maar hij krijgt ook een opvallende harssmaak.

De witte schimmel op de korst wordt na rijping licht rozebruin en vormt golvende rimpels boven op de kaas. Van binnen is de kaas eerst heel licht roomwit met een groenig waas en verspreide, kleine gaatjes. Hij is dan zacht en smeerbaar, maar als u het karakter van de kaas echt wil proeven, moet u hem eten als hij rijp en bijna vloeibaar is. Hij heeft een vrij milde en melkachtige geur, die echter meteen wordt verdrongen door de sterke smaak van zoete, weelderige weiden en een vleugje boerenerf en herfstblad.

De traditionele manier om een rijpe Vacherin Mont d'Or te eten is om de bovenkant eraf te snijden en de zachte kaas eruit te scheppen. In de Jura maakt men er soms een compleet maal van met gekookte aardappelen en komijnzaad. Soms giet men wijn op de kaas, wikkelt hem met doos en al in aluminiumfolie en bakt hem 20 minuten in een hete oven.

Lokatie

  • Goirle, NB
    Kalverstraat 21a

Openingstijden

Maandag 11:00 - 18:00
Di Wo do 09:00 - 18:00
Vrijdag 09:00 - 20:00
Zaterdag 08:30 - 17:00

Gesloten op zon-, en feestdagen m.u.v evenementen

BTW nr. NL0017750232B87

Volg ons